Suuri Suomalainen Cumbia-Orkesteri

ssco_digipack

Cumbia Finlandiana – Suuri Suomalainen Cumbia-Orkesteri: SSCO

(The Great Cumbia Orchestra of Finland: SSCO)ssco_logo_con_pieni

Cumbia Finlandiana! Suuri Suomalainen Cumbia-Orkesteri sai alkunsa sattumalta. Yllättäen korvaan tarttui Chileläisen Cumbian superbändin, Chico Trujillo –yhtyeen kappale ’Loca’. Se pysäytti ja pian se saikin suomenkielisen muodon ’Kokakolaa’. Cumbia oli tuttu laji jo aikojen takaa ja hanketta oli salaa jo valmisteltukin, mutta tuo kappale sai aikaan päätöksen järjestäytymisestä. Ajatus marinoitui oman aikansa ja kun idea oli kypsä alkukesällä 2015, ryhdyttiin tositoimiin eli albumin tekoon. Uusien omien biisien lisäksi mukaan valikoitui cumbiamaisuuksiksi mieltyviä lainabiisejä ja vaikka käännösbiisit alkavatkin olla historiaa, halusi SSCO osaltaan jatkaa perinnettä. Mukaan haluttiin myös medley, jossa ilakoidaan lukuisien tuttujen melodioiden merkeissä.

Biisejä, tekstejä ja musisointia tekemässä on ollut parikymmentä henkilöä, muutenhan kyseessä ei olisi Suuri Suomalainen Cumbia-Orkesteri

 1. Tuntiki saattaa mennä 3:12 FIS9D1600006 (Timo Luukkanen, Pertti Setälä) ”Tuntiki” on verbalisoituna Cumbian olennaisin osuus: Rytmi! Guiroa tai torpedoa rapsutellaan rytmikkäästi ja mukaansa tempaavan letkeä meiningin mukana saattaa kulua aikaa tovi jos toinenkin. Nouhkean elämänasenteen omaksuttua tuntiki on melko lyhyt hetki ja kuluu lennokkaasti kuten tarinamme kertojan ajankulunkuvaan kuuluu. Mitä mahtaa langan toisessa päässä olevan toverin mielessä liikkua?
  https://www.youtube.com/watch?v=N3FlQe35Gc0   
 1. Kokakolaa (Loca) 2:53 FIS9D1600003 (Aldo Asenjo/Timo Luukkanen) Chileläisen Cumbian superbändin Chico Trujillon megahitti, lähes kansallislaulu koko maailman Cumbia-kansalle, pysäytti eikä suostunut jättämään mieltä, joten se piti kääntää suomeksi. Tarina tuskin on ihan sanatarkka käännös, mutta konttorihommien miehelle, tuolle tämän ajan työn sankarille, pitää antaa ymmärrystä. Tarinan hahmo ilmestyy toisinaan viikkopalavereihin, joten ehkä enää ei ole syytä ihmetellä miksi joku näyttää aamuisin vähän väsyneeltä. Elämä on tehty meitä varten! https://www.youtube.com/watch?v=x8SJfBc8vz8
 1. Kohuliitto 3:09 FIS9D1600002 (Timo Luukkanen/Timo Luukkanen, Ilkka Vainio) Ile tuli piipahtamaan studiolla ja helteisen iltapäivän ilma ja ajatukset heilimöivistä viljapelloista sai tuleentumaan tällaiseen lopputuleman. Tunti iloa, tekemisen riemua ja naurua niin muutama papirossilootan takakansi tuli kirjailtua kauniilla käsialalla ja teksti oli valmis. Kuka voisi olla komppaamatta maamiehen toivetta: ”…vihdoin toimis kyntö ja niitto, kaikkien aikojen kohuliitto!” https://www.youtube.com/watch?v=iq76W2xlSLI
 1. Viini, laulu sekä naiset (La Colegiala) 3:49 FIS9D1600001 (Walter Leon Aguilar/Asser Korhonen, Timo Luukkanen) Kahvimainoksissa kansan mieleen marinoitunut ralli oli pakko tehdä kun kerran kebab-komppi oli tilattu ja toimitus oli sopivan mausteineen! Tarina todistaa vahvasti että hiihtokeskuksissakin voi rakastua! https://www.youtube.com/watch?v=QLZBVMd1vIg
 1. Hanimoonille Grönlantiin 3:32 FIS9D1600009 (Jari Eskola, Timo Luukkanen/Timo Luukkanen, Eija-Liisa Tinko) Tarinamme keskiössä olevalla kaverilla on ongelma. Positiivinen ongelma. Tai onko se kuitenkaan oikeasti ongelma… tutkimukset ja tilastot pitäisi nyt tarkastaa. Go-Go! https://www.youtube.com/watch?v=ZOxxxA5TsGo
 1. Kun on työpäivä ohi 3:09 FIS9D1600005 (Timo Luukkanen/Manne Tuliukko) Arkielämän työnsankari kelailee työpäivässään elämän olennaisuuksia. Ihminen ei aina pelkästään ihmettele, vaan toisinaan myös pohtii ja analysoi päivän kiireitä ja olennaisuuksia. Trio Orit -yhtyeen beat-rallatus taipui kerran keikalla Cumbiaksi, joten yleisön vaatimuksesta se myös levytettiin.
 1. Mustikanpoiminta 2:51 FIS9D1600004 (Jari Rönkkö/Raimo Laine) Klassikko letkeämmän elämän ja rennomman mielenmaiseman tavoittamisen puolesta. Jokaisen on toisinaan hyvä miettiä mikä elämässä onkaan olennaista. Mustikanpoiminta on mukavaa toimintaa! Kokeile itse! Suomen nuorison, Café Veijon Baarin ja saksalaisetkin valloittanut Antero Raimo & Ovet -humppaklassikko käännettiin Cumbiaksi.
 1. Kalareissu 3:48 FIS9D1600008 (Trad, Timo Luukkanen/Pertti Pänkäläinen) 1700-luvun upea melodia ja harmonia sai osakseen olla osatekijänä kalajutussa. Kalamies on aina kalamies!
 1. Filosofi puussa 3:06 FIS9D1600007 (Timo Luukkanen/Pertti Pänkäläinen) Kun pohtii solispismia ja Descarten vastausta siihen ja samalla kuuluu telkkupelien äänet ympärillä, niin ei ole ihme että päädytään tällaiseen. Eipä ole maailma kovin huono paikka filosofillekaan kun juhlan aika on…
 1. Mr. Medley 4:34 FIS9D1600010 (Trad, Esa Niiva, Timo Luukkanen, Jari Eskola) Kaikki parhaat klassikot Cumbian rytmeissä. Montako melodiaa tunnistat?

 

Kari Suomalainen esitti 6.9.1961 HS piirroksessaan uussanoja eli ns. kielitoimistovastineita kuten kimppameniö, sylisopio ja jättivetiö. Tätä perinnettä on haluttu jatkaa ja SSCO-soittimisto on nimetty sen mukaisesti:

 

Muusikot:

Esijoikutin (Vox): Jussi Mikkola

Monilyömiö (Drs): Topi Kurki

Suursylisoipio (B): Iiro Kautto

Vipusormio (Keys): Timo Hietala

Sylisoipio (Gtr): Timo Luukkanen

Vetoläpiö (Acc): Tero Ylevä

Lyömiöt (Perc): Mika Säily

Joikutin (BgVox): Jussi Mikkola, Timo Luukkanen

Mi habla espanol: (5. lisävipusormio) Pertti Setälä

Kartiopuhaltio (Trpt, Flg): Markku Renko
Piipputuhistin, vaakaläpiö: (TSax, Fl) Jarmo Rouvinen

Suurpuupiipputuhistin (Bclr): Tapani Rinne

 

Puhallinsovitukset: 1,3,4,6,9 Timo Luukkanen. 2, 5, 7, 8 Xavier Escobar. 10 Xavier Escobar, Timo Luukkanen

Kust. Spiridom Oy, paitsi 4. EMI Music Publishing

Äänitys: Studio Solarium

Miksaus: Jorma “Hämis” Hämäläinen & Timo Luukkanen, StudioPOP

Masterointi: Jorma “Hämis” Hämäläinen, StudioPOP

Kannet: Sami Hakala

Cumbia Finlandiana!

SSCO Facebookissa